Mantelzorgers in heel Vlaanderen aan het woord op Dag van de Mantelzorg

#Dahadikeffenodig

Op maandag 23 juni vierden we de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg: een dag waarop extra aandacht gaat naar 2 miljoen Vlamingen die dag in, dag uit, zorgen voor een naaste. Onder de noemer ‘#dahadikeffenodig’ organiseerden we vanuit het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en de erkende mantelzorgverenigingen (Coponcho, Onbegrensd vzw, Mantelzorgnetwerk, OKRA-Zorgrecht, Samana, Steunpunt Mantelzorg) acties in heel Vlaanderen om mantelzorgers in de schijnwerpers te zetten.

De campagne bedankt mantelzorgers, versterkt hun stemmen en roept het brede publiek op om mantelzorgers een 'dahadikeffenodig'-moment te gunnen. Dat zijn kleine of grote gebaren van ondersteuning waarmee iedereen mantelzorgers in balans kan helpen blijven.

Ook Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez ondersteunt de campagne:

“Mantelzorgers zorgen, vaak in stilte, maar hun bijdrage aan onze zorgzame samenleving is van onschatbare waarde. Ze combineren werk of studie en de zorg voor een naaste met een ongelooflijke inzet. Op deze Dag van de Mantelzorg luisteren we naar hun verhalen. We zetten ons als overheid in om mantelzorgers de waardering en ondersteuning te geven die ze verdienen. Niet enkel vandaag, maar elke dag.”

Caroline Gennez
Campagnebeeld Dag van de Mantelzorg 2025
Campagnebeeld Dag van de Mantelzorg 2025
Campagnebeeld Dag van de Mantelzorg 2025

2 miljoen mantelzorgers in Vlaanderen

De cijfers liegen er niet om:

  • Vlamingen die hulp of ondersteuning nodig hebben, ontvangen deze in bijna 7 op de 10 gevallen van familie, vrienden, buren of kennissen. ​
  • In Vlaanderen zijn er zo’n 2 miljoen mantelzorgers.
  • Dat betekent dat 1 op 3 volwassen Vlamingen zich inzet als mantelzorger.
  • Opvallend: ook 1 op 5 jongeren tussen 11 en 18 jaar neemt zorg op voor een naaste.
  • Meer dan de helft van de mantelzorgers combineert die zorgtaken met een betaalde job of studies.
  • Een derde van de mantelzorgers besteedt – in de meeste gevallen naast zijn of haar job - ​meer dan 10 uur per week aan deze taken.

Het balanceren van zorg, werk of studie en andere activiteiten is niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 3 mantelzorgers zich emotioneel belast voelt en meer dan 40% lichamelijke klachten ervaart. Hoewel het engagement van mantelzorgers onmisbaar is, blijft de evenwichtsoefening van mantelzorgers vaak onder de radar. Daar willen we met de mantelzorgverenigingen op de Dag van de Mantelzorg verandering in brengen. De campagne roept niet alleen het grote publiek maar ook ondernemingen, onderwijsinstellingen en zorgprofessionals op om mantelzorgers te ondersteunen.

“Iedereen kan iets betekenen voor mantelzorgers in z’n omgeving. Bied hen een luisterend oor, breng eens een extra maaltijd of wat boodschappen… Daarnaast willen we ook professionals aansporen om mantelzorgers te betrekken bij het zorg- en ondersteuningsproces. Of om hen op school of op de werkvloer gepaste ondersteuning te bieden. Een vergadering van thuis kunnen volgen of een examen op een ander moment mogen afleggen: dat zijn de dingen die ze “effe nodig” hebben om te blijven doen wat ze doen."

Karel Hermans, Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en coördinator van het Vlaams Mantelzorgplan

Aan de lijn met mantelzorgers

Om de stem van deze stille helden te versterken, stonden op 23 juni in heel Vlaanderen telefooninstallaties. Voorbijgangers konden aan de telefoons luisteren naar getuigenissen van mantelzorgers in Brugge (i.s.m. stad Brugge en Steunpunt Mantelzorg), Gent (i.s.m. AZ Jan Palfijn en Coponcho), Leuven (i.s.m. Mantelzorgnetwerk), Oud-Turnhout (i.s.m. stad Turnhout en Okra-Zorgrecht) en Hasselt (i.s.m. BuSO-KIDS en Samana). Na ‘de biep’ konden ze een waarderende boodschap of hun eigen verhaal achterlaten. Met deze actie willen we het publiek bewustmaken van de rol van mantelzorgers, maar ook mantelzorgers erkennen en bedanken.

Bekijk hier de reportage over de actie in Leuven.

Els (56j) getuigde over de mantelzorg voor haar beide ouders:

Audio file

Lucky (24j) vertelde over de zorg die hij opneemt voor zijn moeder en zus:

Audio file

Ook acteur Issam Dakka (36j), die niet alleen in de reeks Dertigers een mantelzorger speelt maar ook in het echte leven zorgt voor zijn vader die de ziekte ALS heeft, deelde zijn mantelzorgverhaal voor de campagne:

Audio file

“Mantelzorg is niet altijd zichtbaar, maar het is er elke dag. Soms lelijk, soms mooi, maar altijd met liefde. Het is elke dag opnieuw zoeken naar balans. Tussen zorg, werk, vriendschap en jezelf niet verliezen. Soms is een klein gebaar - iemand die gewoon vraagt: ‘hoe gaat het met jóú?’ - genoeg om te denken: dahadikeffenodig.”

Issam Dakka