Sta jij als werkgever stil bij de vele mantelzorgers op de werkvloer?
Persbericht - Dag van de medewerker 17 april 2025
Mantelzorgnetwerk en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg roepen werkgevers op om op 17 april 2025 stil te staan bij alle werknemers die ook mantelzorger zijn. Maar liefst één op vijf werkende Vlamingen worstelt met deze moeilijke evenwichtsoefening. Naast de wettelijke verlofstelsels die voor enig soelaas zorgen, hebben deze medewerkers vooral veel nood aan een mantelzorgvriendelijke werkvloer.
Zoveel Vlamingen combineren mantelzorg met betaald werk, toch blijft mantelzorg ook op de werkvloer vaak onzichtbaar. Mantelzorgnetwerk en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg roepen werkgevers op om, op deze Dag van de Medewerker, aandacht te hebben voor hun mantelzorgende werknemers en werk te maken van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
Mantelzorgnetwerk begeleidde in het kader van het Vlaams mantelzorgplan al 22 ondernemingen die een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid willen uitbouwen, zoals o.a. Aquafin. Hiervoor is er steun van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen, Caroline Gennez trekt tot en met juni 2026 extra middelen uit om het mentaal welzijn van de groeiende groep werkende mantelzorgers te versterken.
“Op de Dag van de Medewerker staan we stil bij de vaak onzichtbare groep mantelzorgers op de werkvloer – mensen die met hart en ziel zorgen voor iemand én tegelijk professioneel blijven meedraaien. Dat vraagt ongelooflijk veel veerkracht. We willen werkgevers sensibiliseren en ondersteunen om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid uit te bouwen. Dat kan al met relatief eenvoudige ingrepen die zorgen voor meer begrip, flexibiliteit en verbondenheid.”
Aandacht verlaagt stress
Onderzoek toont aan hoe belangrijk het is om te werken aan het mentaal welzijn van werknemers die mantelzorger zijn. Dat mentaal welzijn wordt grotendeels (voor 69%) bepaald door de kwaliteit van de relaties en de bejegening op de werkvloer. Uit de verschillende trajecten die Mantelzorgnetwerk begeleidde bij diverse ondernemingen, blijkt het belang van correcte informatie rond de mantelzorgrol, naast de erkenning en waardering door de werkgever/leidinggevende.
“Ook het informeel sociaal contact op de werkvloer, vooral met directe collega’s, is erg belangrijk en motiveert mantelzorgers om te blijven werken. Het werk haalt hen uit het sociaal isolement. Speciale aandacht op de werkvloer voor de mantelzorger verlaagt de stress.”
Aquafin
Uit een bevraging bij 1289 medewerkers van Aquafin bleek dat 1 op 5 werknemers mantelzorger is en dat er mantelzorgers zijn in alle leeftijdscategorieën. Deze werknemers willen vooral dat mantelzorg bespreekbaar wordt op de werkvloer. Ze wensen meer flexibiliteit en meer informatie over mantelzorg.
Volgens Sylvie Synaeve, HR-business partner bij Aquafin verlangen mantelzorgers meer begrip van collega’s en leidinggevenden.
"Ook het plaats- en tijdsonafhankelijk werken vinden ze belangrijk. Om tegemoet te komen aan de informatiehonger van onze mantelzorgers, organiseerden we webinars tijdens de werkuren. Dat initiatief alleen al maakte mantelzorg meer bespreekbaar op de werkvloer.”
Aanbod op de werkvloer
Werkgevers die, net zoals Aquafin, hun mantelzorgers informatiesessies willen aanbieden op de werkvloer, kunnen hiervoor terecht bij Mantelzorgnetwerk.
‘”Werkende mantelzorgers vinden niet de tijd om na het werk informatie- of vormingssessies te volgen of deel te nemen aan lotgenotencontact en praatcafés. Werkgevers die sessies aanbieden op de werkvloer verlagen de combinatiestress van werknemers die na de dagtaak ook mantelzorg opnemen “, stelt Hilde Weckhuysen van Mantelzorgnetwerk.


